Triatlete Rachel Klamer:

“Als je bang bent,
fietsen ze je eraf”

Triatlete Rachel Klamer (27) verloor haar top vijf notering tijdens de laatste wedstrijd van het WK op het onderdeel fietsen. Onzekerheid nekte haar. Daarom daagt ze zichzelf uit en fietst 7 oktober de honderd kilometer van Red Bull Kop over Kop. “Dit kan wel eens heel erg goed voor mij zijn”, aldus Rachel.

Tekst: Rick de Jong | Beeld: Rachel Klamer, Red Bull Content Poule, Jarno Schurgers & Ginez Dias

“Ik heb op 14 juli een valpartij gehad met de fiets tijdens een wedstrijd. Daar ben ik echt van geschrokken. Sindsdien heb ik moeite met de technische onderdelen van het fietsen, bijvoorbeeld de scherpe 180 graden bochten die je tegenkomt op een parcours”, blikt Klamer terug op haar WK-seizoen. “Hierdoor zat ik tijdens de triatlonfinale van het WK in Australië achterin het peloton. Tja, dan word je eraf gereden. Daardoor haalde ik mijn slechtste resultaat ooit tijdens een WK-wedstrijd. Dat doet gewoon echt heel erg veel pijn. Als je gelost wordt, denk je: ‘Waarom precies nu, op het WK…’”


“Kop over Kop kan zomaar heel erg goed voor me zijn. Misschien vind ik tijdens de race mijn zelfvertrouwenwel terug”, hoopt Klamer die in de ploegentijdrit van honderd kilometer dus een dubbele uitdaging ziet.

"Voordat ik met Red Bull samenwerkte had ik nog nooit van Kop over Kop gehoord. Toen ik wist wat het inhield zei ik direct: ‘Hier ga ik aan meedoen’.”

Zelfvertrouwen

Rachel fietst niet alle honderd kilometers op zondag 7 oktober. “Dat lijkt me niet verstandig. Ik heb gedurende dit seizoen nog geen een keer op een tijdritfiets gezeten. En dat is natuurlijk wel noodzakelijk met zo’n afstand. Ik heb wel eens 90 kilometer gereden tijdens een triathlon. Dat was tijdens de halve Iron Man. Tot nu toe is dat ook de enige keer geweest dat ik die afstand heb gefietst. In de toekomst hoop ik vaker aan de halve Iron Man deel te nemen. Met Kop over Kop rij ik de 20 of de 40 kilometer, dezelfde afstand als ik tijdens mijn triatlon-wedstrijden fiets.”

"Soms ben ik het reizen zat. Thuis zijn voelt als vakantie"

Onderweg

Voor Rachel sluit dit het beste aan bij de afloop van haar triatlon seizoen. “Ik heb eigenlijk geen tijd om te trainen voor Kop over Kop. Er staat nog een aantal wedstrijden gepland, onder andere in de week voor Kop over Kop, maar tijdens de trainingen fiets ik natuurlijk ontzettend veel. Dus het moet goed komen”, aldus Klamer, die de hele wereld over vloog voor het triatlon seizoen. Ze nam deel aan wedstrijden in Abu Dhabi, Bermuda, Yokohama, de VS, Australië en op nog veel meer plaatsen. “Ja, ik ben echt constant aan het reizen. Daarom is het heerlijk dat Kop over Kop in Drenthe plaatsvindt. Het is echt een thuiswedstrijd”, vertelt de triatlete die uit Beuningen, Overijssel, komt. "Ik weet zelfs nog niet of ik wel op vakantie ga als het seizoen is afgelopen. Thuis zijn voelt eigenlijk een beetje als vakantie. Op het gegeven moment ben je het reizen gewoon zat. Dus wellicht worden het de waddeneilanden.”

Eindbestemming

Hoewel de focus nu even op het wielrennen ligt - “laat ik eerst maar eens zorgen dat ik normaal die bochten door kom en niet meer bang ben om onderuit te gaan” - wil Klamer triatlons zeker niet opgeven. Sterker nog, Klamer is in haar hoofd al bezig met de spelen van 2020. In Londen stond ik voor het eerst op de Spelen met de gedachte ‘Meedoen is belangrijker dan winnen’. Na die Spelen ben ik me volledig gaan focussen op topsport. Ik stopte met mijn studie en ben harder gaan trainen. Dit resulteerde in een tiende plaats op de spelen van Rio de Janeiro. Dat vond ik een prima resultaat. Straks in Tokio gaan we voor een medaille.”

De route van Rachel

Rachel Klamer begon in 2008 als triatlete. In 2009 werd ze derde op de wereldkampioenschappen bij de junioren. In 2012 nam ze in Londen voor het eerst deel aan de Olympische Spelen. In 2016 haalde ze op de Spelen van Rio de Janeiro de tiende plaats. De laatste wedstrijd van de ITU World Triathlon Series 2018 in Australië resulteerde in een domper. Ze behaalde haar slechtste WK resultaat ooit. Een 24e plaats in de wedstrijd zorgde voor een tiende plaats in de eindklassering.