200 km bikkelen

...en dat na drie rugoperaties


Of hij eind januari de complete Alternatieve Elfstedentocht

op de Weissensee uit rijdt, blijft nog even de vraag. Rogier

Zandijk (40) voelt zich nu in ieder geval fit genoeg voor

de 200 kilometer. En dat na drie rugoperaties…


Zijn rug heeft hem de afgelopen jaren behoorlijk parten gespeeld. Rogier Zandijk (40) kreeg een aantal jaar geleden last van een hernia. Bij de derde operatie werd uiteindelijk zijn tussenwervelschijf weggehaald, zodat de twee wervels daaromheen samen tot één bot konden groeien. Rogier heeft geluk gehad. “Bij mij is de operatie zeer goed geslaagd. Er zijn mensen die veel minder kunnen. Toen al nam ik me voor dat ik de Weissensee zou rijden, als ik fit genoeg zou zijn. Dat moment is nu aangebroken.”

"De Weissensee wilde ik altijd al rijden; als ik fit genoeg zou zijn"

Weersomstandigheden


26 Januari is het zo ver: dan staat hij samen met zijn beste vriend Rick aan de start van de tocht der tochten: de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in het Oostenrijkse Karinthië. Op een hoogte van 930 meter. “Of ik hem ga uitrijden, is de vraag. Dat heeft te maken met mijn rug en verdere omstandigheden. Als het -1 is en er staat windkracht 1 voelt dat anders aan dan -7 met windkracht 5. We gaan het zien. Mijn maat en ik zien het in ieder geval als een gezamenlijk avontuur. Ik kon jaren niet schaatsen door mijn rug, hij heeft nooit goed leren schaatsen; dat maakt ons een mooi team.”

"ONGEVEER VIJF KEER PER WEEK BEN IK AAN HET SPORTEN"

Crossfit


“Rick is druk bezig met schaatslessen en ik train ongeveer vijf keer in week. Ik zwem, ik spin, ik train 1 à 2 keer per week op het ijs en ik doe twee keer in de week actief aan crossfit; dat laatste is de basis van mijn verbeterde fitheid en core stability. Ik vind het leuk om de meetbare voortgang te zien bij deze sport en ik heb het enorm naar mijn zin bij mijn box in Zoetermeer; plezier is voor mij de basis van bewegen.”

Schaatsen met je hart


Rogier en Rick schaatsen de 200 kilometer niet alleen om zichzelf uit te dagen, maar ook om het goede doel te steunen. Samen met 38 andere schaatsers zetten ze zich in voor Stichting Hartekind.

Het doel is om 60.000 euro op te halen voor onderzoek. “We hebben allerlei acties bedacht om geld op te halen, waaronder een diner bij een voetbalclub en een mini-elfstedentocht voor kinderen op de Goudse schaatsbaan. Nu al komen we af en toe met de schaatsgroep samen, zoals laatst toen we een clinic kregen van Barbara de Loor. Dat schept een band”, aldus Zandijk. “Sommigen rijden voor Stichting Hartekind, omdat ze het een goed doel vinden. Anderen, zoals ik, hebben er persoonlijk iets mee”, vertelt Rogier. “Mijn dochtertje Juul is geboren met een hartafwijking. Toen ze vijf weken was, is ze geopereerd. Nu gaat het goed met haar, maar ik weet dat er een moment in haar leven komt, dat ze er last van krijgt.”