Als je haar maar goed zit…


Met haar volle haarbos is topvolleyballer Celeste Plak (22) een opvallende verschijning bij het Nederlands team. Haar prachtige coupe heeft meer invloed op haar topsporter-zijn, dan ze misschien in de eerste instantie wil toegeven… Shampoo, humor en keuzes: Celeste Plak vertelt openhartig over hoe zij het ervaart om 24/7 topsporter te zijn.

"Later in het bejaardentehuis wil ik vast het beste oudje van de biljartclub zijn"


Het Nederlands damesvolleybalteam heeft de afgelopen jaren een enorme vooruitgang geboekt: ze stegen van plek 20 (2014) naar plaats 8 (2017) op de wereldranglijst. Ook speelster Celeste Plak heeft grote sprongen gemaakt. Niet alleen in haar spel, maar ook als mens en topsporter. “Vroeger zei ik altijd tegen mensen: 'Ik volleybal'. Tegenwoordig als iemand aan me vraagt wat ik doe, zou ik kunnen zeggen: 'Ik ben topsporter'. Het voelt nu echt zo! Dat begon na de Olympische Spelen in Rio. We waren in het Olympisch dorp samen met alle grote atleten en ik wist: nu doen we echt mee!”

Inspiratie


“Als topsporter heb je altijd verantwoordelijkheden. Voor verschillende dingen. Voor je lichaam, je voeding, je team, je fans en de jeugd. De vraag is wat je daar mee doet. Als je in het krachthonk staat en je moet tien oefeningen doen en je doet er maar acht, dan is dat je eigen verantwoordelijkheid. Dat is niet goed of fout, maar je eigen keuze. En dat geldt dus voor alles. Neem ik dat taartje wel of niet? Zweep ik mijn teamgenoten op? Verder vind ik dat we een bepaalde verantwoordelijkheid richting onze fans hebben. Zij komen ons iedere wedstrijd aanmoedigen, dus dan mogen we daar ook iets voor terug doen. Daarom vind ik handtekeningen uitdelen erg belangrijk. Als laatste heb ik een grote verantwoordelijkheid naar de jeugd, vind ik. Ik wil ze graag inspireren.”

Zelfreflectie


“Naast verantwoordelijkheden hebben, stel ik mezelf regelmatig de vraag: hoe kan ik beter worden? Als ik me die vraag stel, doe ik dat heel bewust ’s avonds. Als ik overdag in mijn hoofd ga zitten, gaat het niet goed. Ik doe alles in mijn leven op mijn gevoel. Dat ik wel zelfreflectie toepas, is om voor mezelf te checken of ik juist heb gehandeld. Mijn vader zei altijd: 'Wees je bewust van wat je doet.' Als ik later in het bejaardenhuis zit, doe ik dat nog steeds, haha, want dan wil ik vast het beste oudje van de biljart- of de breiclub zijn."

“Als mijn haar niet lekker zit, speel ik ook niet lekker”

Nederlands Team


“Topsporter in Italië zijn, is heel anders dan in Nederland. Als mensen in Nederland horen hoeveel je traint, verklaren ze je al snel voor gek. In Italië zijn mensen trots: daar gaat alles veel meer met passie dan bij Nederlandse clubs. Het Nederlands team is niet te vergelijken met clubs. Dat staat op zichzelf.” Het lijkt alsof je daar altijd heel veel lol hebt met je teamgenoten? “Ja, de humor binnen het Nederlands team houdt het een beetje luchtig voor mij. Ik krijg daardoor een bepaalde passie en energie en presteer dan ook beter. Lachen maakt het gelukshormoon dopamine vrij en ja, daar ga ik gewoon heel lekker op!”

Visualisatie


“Daarnaast ben ik enorm van het visualiseren. Dat doe ik op een wedstrijddag meerdere keren. Ik visualiseer dan goede acties die ik op het veld wil maken en dan komt er al veel adrenaline vrij. Dat heb ik nodig om goed te kunnen presteren. Ook moet mijn haar goed zitten. Op een wedstrijddag moet ik altijd mijn haar wassen. Een aantal keer heb ik geprobeerd om van het ritueel af te stappen, maar het is behalve mentaal ook fysiek gewoon niet prettig. Als ik dan de geur van de shampoo ruik, is dat het begin van de voorbereiding. Als mijn haar niet lekker zit, speel ik ook niet lekker, dus ik maak net zo lang een staart, totdat deze okay zit. Pas dan kan ik spelen!”