Henk van Dillen fietst naar de poolcirkel

Een goed zadel brengt je ver


Begin februari vertrekt Henk van Dillen (30) naar Sint-Petersburg. Wat hem daar brengt? Een reis naar de poolcirkel op de fiets. Rond die periode is er maar twee uur zonlicht per dag en de temperatuur ligt rond de min 15 graden. “Ik wil kijken hoe ik hier doorheen kom. Er komt bij deze reis nog meer kijken dan bij mijn fietstocht naar Singapore. Ik ben dan ook best een beetje bezorgd. En dat is kicken!”, aldus Henk.


Uhm… Wat? Singapore? Jawel: in 2015 fietste Henk binnen een jaar van Rotterdam naar Singapore! Hoe kwam hij op dit idee? “Het eerste plan was fietsen dóór China. Een vriend zei. ‘Waarom fiets je niet gewoon náár China?’ Dat vond ik geen gek idee. Het is uiteindelijk het verste, via land bereikbare, stukje aarde geworden”, grinnikt Van Dillen. Met minimale bepakking stapte Henk op de fiets. “Ik stap graag uit mijn comfortzone. Nou had ik ook weinig geld dus kocht ik een fiets op marktplaats voor €195. De planning was om Singapore binnen zes tot acht maanden te bereiken. Het werden er twaalf vanwege oponthoud. En ik wilde genieten van de mooie momenten tijdens de trip”, aldus de man die door 25 landen fietste.

"Tijdens een overnachting werd ik door de politie uit mijn tent gehaald."

16.000 km aan moois


Het mooiste aan zijn reis vond Henk het contact met de verschillende culturen en de natuur. “Het is bijzonder om te zien hoe je de culturen en mensen langzaam ziet veranderen gedurende de reis. Dat is ook gelijk het voordeel van reizen met de fiets. Je maakt contact met mensen. De mensen in Iran zijn heel gastvrij; ik werd door iedereen uitgenodigd. Ik voelde me een belangrijk persoon door hen”, vertelt Van Dillen.

Gedurende de reis heb je natuurlijk niet alleen mooie verhalen. Henk maakte ook spannende momenten mee. Zo werd hij midden in de nacht staande gehouden in de Turkmeense woestijn. “ Met mijn visum voor slechts vijf dagen moest ik 550 kilometer afleggen door de woestijn. Tijdens een overnachting werd ik door de politie uit mijn tent gehaald. Je mocht daar niet zomaar overal overnachten. Toen ben ik midden in de nacht gaan fietsen. Later reed ik langs de verkeerspolitie en kreeg ik van een andere agent een slaapplaats aangeboden. De agenten zitten daar gewoon aan tafeltjes langs de weg”, vertelt Henk

Spaak uit het wiel


Gedurende het fietsen voelde Henk dat zijn spieren sterker werden. Natuurlijk moest hij af en toe een rustdag nemen. “Met een goed zadel kom je al een eind. De meeste reizigers per fiets reizen met een banddikte van 35 mm.” De fiets van Henk had een bandbreedte van 25 mm. Op een gegeven moment deed hij wedstrijden bandje plakken met zichzelf. “Anders wordt het zo saai”, herinnert Henk zijn wedstrijdjes. In Oezbekistan waren zijn reservespaken op. Hij heeft toen met de trein en taxi door Oezbekistan gereisd op zoek naar de juiste spaken. “In Azië zijn de fietsen een stuk kleiner. Er was welgeteld één winkel die Europese onderdelen verkocht”, vertelt van Dillen. Henk is zich momenteel aan het voorbereiden op zijn reis naar de poolcirkel. “Ik doe nu onderzoek naar de beste fietsbanden voor sneeuw en kou. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat ik om de vijf meter op mijn bek ga”, zegt Henk lachend.

Fiets flow


Wat doet zo’n reis eigenlijk met je, mentaal? “Tijdens het reizen op de fiets heb je geen stress of haast. Op de fiets heb je heel veel tijd om na te denken over het leven en de keuzes die je maakt. Na twee weken kom je al tot jezelf en zit je in een soort meditatieve flow. Je bent rustig en hebt niet meer het gevoel dat je je druk moet maken om je werk of andere dingen. Het maakt het voor mij makkelijk om het leven te relativeren.” Henks conclusie? “Zo slecht hebben we het in Nederland helemaal niet. ”

Een hoop geld voor
oud een barrel!


Henk kocht zijn fiets voor zijn Singapore-reis voor slechts €195, maar wat is er eigenlijk met de tweewieler gebeurd? De fiets van Henk is tegenwoordig te vinden aan de muur bij Marktplaats. Omdat Van Dillen met zijn fietstocht geld inzamelde voor het Wereld Natuur Fonds (ruim €3.000) kocht Marktplaats de fiets terug en verdubbelde, heel symbolisch, het opgehaalde bedrag. Zo werd een afgetrapt barrel dus een echt collector’s item!

Wie is Henk?


Henk is van nature metselaar. Tijdens zijn carrière in het metselen is zijn interesse voor reizen ontstaan. Henk is uitgezonden naar Suriname om daar huizen te bouwen. Hier maakte hij kennis met verschillende culturen en mensen. Ondanks zijn liefde voor reizen besloot hij om eerst vijf jaar te studeren aan de Hogeschool van Rotterdam. Hierna is hij op de fiets gestapt richting Singapore.