Barbara’s topsport dilemma

"Als ik ski, mis ik basketbal"

(en andersom!)

Ze zit er dichtbij, superdichtbij zelfs. Komende twee maanden moet Barbara van Bergen (39) zich bewijzen om de Paralympische Winterspelen in Pyeongyang te halen. Als skister dit keer. En dat nog geen twee jaar, nadat ze met het Nederlands basketbalteam brons won in Rio…

Barbara, hoe groot is de kans dat je als skister naar de Paralympics gaat?


“Ik zit heel dicht aan tegen de kwalificatie voor het Paralympisch toernooi. Ik had misschien nog dichterbij gezeten als ik Rio de Janeiro had overgeslagen, omdat ik me dan veel meer had kunnen focussen op skiën. Toch had ik de Paralympische Spelen in Brazilië met de basketbalsters niet willen missen. Daar zijn we als team jaren mee bezig geweest. Ik zie het skiën als een nieuw hoofdstuk, maar voor mij kan het één nog niet zonder het ander.”

Maar wat vind je dan leuker: skiën of basketbal?


“Op dit moment vind ik skiën leuker, maar ik kan er eigenlijk geen keus in maken. Als ik alleen maar basketbal, mis ik het skiën. Als ik alleen maar ski, dan mis ik het basketbal. Ik vind het allebei te leuk en zou dat het liefst combineren. Mijn lijf heeft het ook nodig, die energie - dat fanatieke, dat vele bewegen - die vrijkomt met basketbal. Me even goed in het zweet werken, dat mis ik in het skiën of in krachttraining.”

Toch heb je bewust gekozen om minder tijd te besteden aan basketbal…


“Ja, na Rio heb ik besloten het Nederlands team op een laag pitje te zetten en mijn volledige focus op het skiën te leggen. Ik ben nieuw in deze sport en ik moet alles op alles zetten om de top te kunnen aanvallen. Als ik me nu alleen bezig houd met skiën, zal ik er meer uithalen dan als ik soms een trainingsstage moet missen. Voor basketbal voelt dat anders; daar heb ik al zoveel jaren in geïnvesteerd, die feel raak ik niet zomaar kwijt. Natuurlijk, ook ik moet het bijhouden om goed te blijven. Ik hoop dat het in een later stadium reëel is om deze twee topsporten te combineren, maar dat ligt er aan hoe ik het zelf kan invullen en wat ik van mezelf verwacht.”

Wat betekent topsporter zijn voor jou?


“Dat ik dagelijks bezig kan zijn met wat ik het allerleukste vind: sporten! Ik haal er veel energie en plezier uit en merk dat ik elke dag beter word. Voor mijn motorongeluk was ik al een fanatieke amateur. Na mijn studie of werk crosste ik ’s avonds over de atletiekbaan. Dan dacht ik wel eens: ‘Hoe top zou het zijn om hier je werk van te maken en ervoor betaald te krijgen?’ Nu heb ik mijn kantoorbaan in kunnen ruilen om alleen maar te kunnen sporten. Het is een gevoel dat diep in mij zit.”

Hoe verschilt het basketbal van het skiën voor jou?


“In het basketbal is het heel tof om samen ergens voor te gaan en met elkaar iets te bereiken. In een basketbalteam steun je elkaar door dik en dun. Maar op die berg… Daar sta ik alleen met mijn gedachten, de wind en het knisperen van de sneeuw. Dat is toch mooi?”

Wat brengt het skiën jou persoonlijk?


“Als ik naar de bergen rijd en ik zie de eerste toppen verschijnen, dan ontstaat er sereniteit en rust. Als ik op de ski’s sta, voel ik vrijheid; de snelheid en de spanning, niets kan dat evenaren. Als ik technisch een goede dag heb, voelt dat fantastisch. Daar haal ik veel voldoening uit. Maar die snelheid… die is toch het lekkerst, dan snij ik door de sneeuw en voel ik me vrij.”

Route naar Pyeongchang 2018


Barbara heeft er vertrouwen in dat ze Nederland vertegenwoordigt op de Paralympische Winterspelen in Zuid-Korea (9-18 maart). Daarvoor moet ze komende twee maanden knallen tijdens de world cups. Barbara: “Ik ski zoveel beter dan vorig jaar. Ik kan alleen maar mijn allerbeste skiën laten zien. Eind januari weet ik hoe het ervoor staat.”

De Paralymische kwalificatieraces bestaan uit 7 world cups in de periode van 11 december 2017 tot 11 februari 2018. Elke world cup bestaat uit een technische discipline (met de onderdelen Slalom en Reuzenslalom) of uit een discipline op snelheid (met de onderdelen Super-G en Downhill). Op beide disciplines moet Barbara twee top vijf-posities halen om zich te plaatsen in Zuid-Korea. Op welke onderdelen ze die top vijf-plaats haalt, is niet van belang. “Of één keer een top drie notering, maar omdat ik de minst ervaren skister ben, ga ik daar maar niet van uit, haha!”, aldus Van Bergen.