Sprinter Kai Verbij:

‘Ik zie mezelf als underdog’


In het land der schaatsers is het moeilijk om de sprintkoning te worden. Toch werd Kai Verbij (23) in 2017 gekroond tot winnaar van de wereldbekerwedstrijden op de 500 meter en 1000 meter. De Nederlandse schaatser met Japanse roots is een van onze troeven voor Olympisch goud bij de Winterspelen in Zuid-Korea. Maar is Kai op tijd hersteld van zijn spierscheuring?

Tekst: Etienne Verhoeff, Rick de Jong | Beeld: Eric de Jager

Blessure


Kai: “Op het Olympisch Kwalificatie Toernooi raakte ik geblesseerd op de 500 meter. Ik zette me af om te starten en voelde het direct in mijn lies schieten. Mijn eerste gedachte? Ik moet stoppen. Maar ja, dan heb ik niets. Geen spelen. Dus besloot ik om door te schaatsen. 34,81 Was goed genoeg. Ik had stukken beter gekund. Toen ik van het ijs kwam, is er gelijk een echo gemaakt en bleek dat ik een scheurtje heb aan de binnenkant van mijn been. Elke twee dagen kijken we hoe het ervoor staat en passen we mijn trainingsschema hierop aan. Waar ik minder train, doe ik op andere gebieden weer meer.”

Druk


Kai: “Ik ben winnaar van een wereldbeker op de 500 en 1000 meter. Maar ik zie mezelf meer als underdog. Er zijn zoveel concurrenten. De ene dag heb je meer geluk dan de andere. De Olympische Spelen in Pyeongchang zijn mijn eerste spelen. Dat is al een mooie ervaring die je meeneemt naar de toekomst. Of ik last heb van stress? Nee, joh. Als ik gewoon blijf doen, niets geks, goed train… Dan sta ik daar in vorm.”

De welbekende lat


Kai: “Ik heb geen idee waar mijn lat ligt. Ik ben nog jong. Vooral op het fysieke vlak kan ik progressie maken. Al moet ik toegeven dat mijn techniek ook niet altijd perfect is. Je hebt in onze sport te maken met de stappen die concurrenten maken, als ik niet bij blijf, raak ik achterop. Ook innovatieve materialen kunnen zorgen voor een volgende stap.”

Leven als topsporter


Kai: “Ik vind dat ik een gedreven topsporter ben. Ik zal vast niet de meest gedreven schaatser van allemaal zijn, maar ik train hard en doe altijd mijn best. Natuurlijk denk ik ook wel eens: ‘Was ik maar even geen topsporter.’ Ik denk dat iedere sporter dat wel eens heeft gehad. Daarom heb ik elk jaar een periode van drie of vier weken vrij, waarin ik uitga en andere leuke dingen doe. Niets met schaatsen. Het is ook een hobby van me om muziek te mixen. Dat doe ik voor de lol.”

Winterspelen: wie-wat-waar?


De Olympische Winterspelen worden van 9 tot 25 februari 2018 georganiseerd in Pyeongchang, Zuid-Korea. Er worden vijftien sporten beoefend tijdens die drie weken. Van curling tot freestyle skiën. Dertig Nederlandse sporters hebben zich gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. Allemaal op schaatsonderdelen. Tien mannen en vrouwen gaan shorttracken, de andere twintig zien we terug bij het langebaanschaatsen.

En wanneer?


Het is in Zuid-Korea acht uur later. Dat betekent dat de meeste schaatsonderdelen ’s middags te zien zullen zijn op de Nederlandse tv. De NOS zendt de Winterspelen uit, net als voorgaande jaren. Kai Verbij komt op maandag 19 februari voor het eerst in actie op de 500 meter. De races worden tussen 12.00 en 14.00 uur Nederlandse tijd afgewerkt. De 1000 meter van Kai gaat op zaterdag 24 februari van start. De wedstrijden vinden plaats tussen 11.00 en 12.55 uur Nederlandse tijd.

Interview
3/8