Profbasketballer Nenê:

“Je krijgt één kans, die moet je grijpen!”

Nee, nee, hij is allang geen rookie meer! Met ruim zestien jaar ervaring als basketballer in de NBA is de 2.11 meter lange Nenê een absolute professional. Flexpower sprak met de center/power forward van de Houston Rockets over play-offs, blessures, massages en pensioen…

Tekst: Etienne Verhoeff, Francisco Elson | Beeld: Houston Rockets/Bill Baptist, New Heroes/Robert Verboon

De play-offs zijn volop bezig: hoe ervaar je dat?

“Met de Houston Rockets maak ik voor de veertiende keer mee dat ik play-offs speel en ik vind het great! Of we het kampioenschap winnen dit jaar? Only God knows. We werken er in ieder geval hard voor. We staan eerste in de NBA (Western Conference, Southwest Division - red.). Ik heb voor goede teams gespeeld, maar om de juiste combinatie te hebben van talent, chemie en instelling en te pieken op het juiste moment, is lastig.”

Wat betekent de NBA voor jou?

“Ik houd van basketbal en kwam in 2002 naar de NBA om te basketballen. Ik moet zeggen: het is een zegen, een lot uit de loterij. Je hebt één kans en die moet je grijpen. Ik heb keihard gewerkt om die deur open te zetten en te houden. Keihard werken is wat je moet doen om te groeien.”

Sinds 2016 speel je bij de Houston Rockets; helpen zij jou groeien?

“Bij de Houston Rockets hebben ze alles. Ze weten wat ze moeten doen, ze hebben een plan. Ze begrijpen jonge spelers en veteranen. Ze investeren in je en geloven in je. Het is een fantastische organisatie, ik vind ze nog beter dan mijn vorige clubs in Denver en Washington. Bij beide teams had ik goede mensen om me heen, maar Houston Rockets is een klasse apart. Deze organisatie is plus. Ze zorgen voor hun spelers. Als je slim bent en hard werkt dan heb je daar baat bij.”

BIO

Naam: Nenê | Geboortenaam: Maybyner Rodney Hilário | Nationaliteit: Braziliaan | Leeftijd: 35 | Sport: Basketbal | Team: Houston Rockets (sinds ‘16) | Voorheen: Denver Nuggets (’02-’12), Washington Wizards (’12-’16)

"Fit blijven is geen talent, je moet slim zijn"

Hoe houd jij jouw lijf fit met zo’n intensief beroep?

“Als je goed naar mijn lichaam kijkt, zie je de littekens. Ik heb mijn kruisband gescheurd, kanker gehad, ik brak mijn armen, ik blesseerde mijn liezen en kuiten en ik heb mijn duim gebroken. Ondanks alles ben ik niet gestopt en ben ik blijven geloven in mijn carrière. Toch, fit blijven is geen talent. Je moet slim zijn. Ik ga zelden naar nachtclubs en ik drink niet veel. Ik werk er hard voor om fit te blijven. Ik leef voor mijn carrière dus doe ik ook iets extra: ik heb veel ijsbaden genomen en dat doe ik nog steeds. Net als massages. Dat werkt echt. De avond voor een wedstrijd neem ik altijd een massage. Ik investeer daarmee in mijzelf en in mijn carrière. Mensen hebben mij door de jaren heen vaak genoeg gezegd: ‘Je gaat het niet halen, je gaat niet door op hetzelfde niveau’. En ik ben nog steeds hier. In mijn draft - mijn jaar dat ik geselecteerd ben - zaten veel grote spelers en ik ben de enige die nog speelt.”

Je bent inmiddels 35: denk je al aan je pensioen?

“Ik heb meer dan de helft van mijn leven gebasketbald, wel twintig jaar, en mijn tijd aan de top is bijna voorbij. Ik zou het vreselijk missen - de intensiteit, het publiek, het spel - maar om heel eerlijk te zijn, wil ik ook wel wat meer genieten van het leven. Ik heb mij enorm gefocust op mijn werk; dat ging altijd voor, voor vrienden, familie en vakantie. Binnenkort wil ik genieten, plezier hebben, mijn kinderen zien opgroeien en een sportschool openen in Brazilië. Nu wil ik vooralsnog basketballen: mijn motivatie is om ooit nog die NBA ring te winnen. Dus misschien stop ik over een jaar of twee, drie?”

Basketballer Stefan Wessels:

“Groningen favoriet,
maar we maken kans”

In Nederland beginnen de play-offs in mei. Voor veteraan Stefan Wessels (34) iets om naar uit te kijken. “Ik vind het het mooiste moment van het seizoen. We hebben dit jaar een kans om kampioen te worden. Natuurlijk is Groningen favoriet, maar hopelijk kunnen we iedereen bewijzen dat ze verkeerd zitten.”

Op het palmares van de forward van de New Heroes prijken vijf landstitels, drie bekers en twee Supercups. Hij weet wat er nodig is om kampioen te worden. Wessels: “De ploeg die de stijgende lijn te pakken heeft vlak voor de play-offs weet dat vaak ook door te trekken. Je moet 100% gefocust zijn. Je speelt alleen maar tegen goede teams en kan het niet meer doen op tachtig procent. Je speelt soms eens in de twee dagen een wedstrijd dus tussendoor is het vooral rusten, goed eten en herstellen.”


De eredivisie in Nederland wordt al jaren gedomineerd door Zwolle, Leiden, Den Bosch en Groningen. Met negen teams in de eredivisie hebben de zes play-off teams geen geheimen meer voor elkaar. “Ik hoop dat we volgend jaar weer elf of twaalf teams hebben in de eredivisie”, blikt Wessels vooruit op wat komen gaat. “Je hebt dan niet meer een dubbele competitie en voor de teams onderin wordt het interessanter. Je speelt meer competitiewedstrijden en het halen van de play-offs wordt meer een prestatie. Nu halen maar drie teams het niet. Dan geeft de play-offs toch minder allure.”


Met een schuin oog kijkt Stefan Wessels ook naar Amerika waar de play-offs al begonnen zijn. “Ik zie soms samenvattingen, maar probeer het wel te volgen. Het is ook een hele andere manier van spelen. Meer atletisch en een heel ander tempo. Als basketballer kan ik genieten van het entertainment dat ze bieden.”

BIO

Naam: Stefan Wessels | Geboorteplaats: Haarlem | Leeftijd: 34 | Sport: Basketbal | Team: New Heroes (sinds ‘09) | Voorheen: Apollo Amsterdam