Yoga als aanvulling op krachtsport

Stoere kerel

zoekt balans


Ferdinand Berghuijs (37) had het druk. Heel druk. Met zijn werk als docent. Zijn eigen onderneming in interieur design. Elke dag sporten. In deze maatschappij, waarin alles snel moet en tijd geld kost, is er nauwelijks meer belangstelling voor balans tussen lichaam en geest. Berghuijs: “Ik was de focus op de belangrijke dingen verloren.”

Tekst: Rick Kuipers | Beeld: Yogaground/Rick Arnold

“Als docent en eigen ondernemer was ik constant aan het werk. Ik stond er mee op en ging er ook mee naar bed”, herinnert Berghuijs zich. “Ik dacht eigenlijk niet meer na over hoe ik leefde en was in een sleur gekomen van iedere dag hetzelfde doen.” Ferdinand startte een zoektocht naar meer balans in zijn leven en kwam tien jaar gelegen voor het eerst in contact met yoga.

“Mijn allereerste yogales ging niet goed: wat was ik aan het doen?!”

Wierook en klankschalen


“Natuurlijk had ik vooraf zo mijn vooroordelen. Ik had voorstellingen van wierook en klankschalen of dat het alleen voor lenige en slanke mensen is…” Toch ging Ferdinand op zoek naar een yogastudio in Rotterdam. “Het sprak mij totaal niet aan, al die studio’s vol met wierook, kaarsen en zweverige taal. Daarom koos ik destijds voor hot yoga. Een heel fysieke vorm van yoga, waarmee je jezelf uitdaagt, zweet en jezelf telkens weer tegenkomt.”

Ferdinand gaf het een kans. “Mijn eerste yogales ging helemaal niet goed. Ik wist niet precies wat ik aan het doen was. De oefeningen die ze deden, waren voor mij toen nog zwaar en ik begreep niet echt waarvoor ik ze deed. Toch voelde ik dat ik gefocust was op wat ik aan het doen was en dat ik een soort van rust kreeg tijdens de oefeningen.”

Vanaf dat moment was Ferdinand verslingerd. “Het fysieke aspect van yoga vind ik heel fijn: je bent echt bezig met je lichaam. Ik voelde dat ik gezond bezig was. Naarmate ik het vaker beoefende, zag ik ook vooruitgang. Veel mensen denken dat yoga iets spiritueels is, maar de vraag is: wat betekent spiritualiteit voor jou? Voor de één heeft het met religie te maken, maar voor mij is het gewoon bezig zijn met je persoonlijke ontwikkeling. Ik voelde me een stuk relaxter en had toch het gevoel dat ik had gesport.”

Energie en focus


“Yoga was echt iets voor mij, ik had er baat bij. Ik ging op zoek naar andere vormen van yoga en heb meerdere workshops gevolgd. Inmiddels is yoga een onderdeel van mijn leven geworden. Op het moment dat ik meer en meer in balans kwam, merkte ik dat het yoga mij niet alleen rust geeft, maar ook een véél betere focus op het leven. Daarnaast vind ik het gewoon heerlijk om fysiek bezig te zijn. Ik doe elke dag aan yoga. Als ik opsta even kort een paar oefeningen. ’s Middags krijg ik meer energie om te werken als ik even focus op mijn ademhaling en nog even kort aan yoga doe.”

“Yoga is een goede combinatie met krachtsporten, hardlopen en fietsen”

Berghuijs volgde de opleiding tot yogaleraar, stopte met zijn baan en bedrijf en richtte zich op het oprichten van een eigen studio. Hij merkte dat weinig mannen aan yoga doen en dat daar een enorm groeipotentieel zat. “Misschien ligt het aan de vooroordelen die mannen over deze sport hebben. Misschien aan de naam. Ik ging bij Crossfit Hofplein yoga geven en noemde het Stretching by Ferdie. Die vorm trok relatief veel mannen aan. Ik kwam later ook in contact met Broga en dat sloeg gelijk heel goed aan bij de mannelijke doelgroep. Mijn visie is dat yoga toegankelijk moet zijn voor iedereen. Dus ook voor mannen. Ik merkte op dat binnen de traditionele yoga weinig tot geen mannen meededen, terwijl yoga een hele goede combinatie is met verschillende krachtsporten, hardlopen of fietsen”, zegt Berghuijs overtuigend.

Ondertussen heeft Ferdinand zijn eigen yogastudio gerealiseerd in hartje Rotterdam. MetYogaground heeft hij een nieuw concept neergezet. “Yoga voor atleten, sporters, mannen en vrouwen. Eigenlijk yoga voor iedereen. Met duidelijke taal, down-to-earth lessen en uitdagende vormen van yoga die gericht zijn op kracht, flexibiliteit en balans. In mijn lessen gebruik ik ook altijd klare taal zoals ‘open je borst’ in plaats van ‘open je hart’.

Ik vind dat yoga een toegevoegde waarde heeft voor de sport die je beoefent: controle over ademhaling, een sterk lichaam, uithoudingsvermogen en heel veel controle op lichaam en geest.” Ferdinand hoopt zoveel mogelijk mensen op de mat te krijgen. “We zitten midden in het zakelijke district van Rotterdam met Yogaground. Mensen met een veeleisende baan hebben vaak weinig tijd om te sporten en kunnen extra beweging, zeker yoga, goed gebruiken. Ik heb het natuurlijk zelf ook meegemaakt en voor mij was yoga toen echt een uitkomst”.