Beachvolleyballer Alexander Brouwer:

“Als je prijzen wilt winnen, blijf je scherp!”

“We spelen dit jaar om te winnen. Een plek in de top 3 is niet meer voldoende.” Beachvolleyballer Alexander Brouwer is duidelijk over zijn ambities. Samen met teamgenoot Robert Meeuwsen focust hij op een hoger doel: goud in 2020 op de Olympische Spelen in Tokyo. “En dus is het na een verloren toernooi nu wel iets minder gezellig.”

Tekst: Etienne Verhoeff | Beeld: Pixabay, Red Bull Content Pool/Sebastian Marko, Jarno Schurgers, Mihai Stetcu | Video: Red Bull Media House

In Rio de Janeiro waren Brouwer en Meeuwsen dolgelukkig met een bronzen medaille. De laatste acht halen of bij de beste vier eindigen, was vaak het doel aan begin van een toernooi. Maar nu de gouden ambitie is uitgesproken, heeft het duo duidelijk voor ogen hoe daar te komen. “Als we in 2020 willen winnen, moeten we in 2019 wereldkampioen worden en dat betekent dat we dit jaar meer toernooien moeten winnen”, vertelt Brouwer.

Vlijmscherpe eindspurt

“We hebben wat aanpassingen gedaan in onze toernooiweken. Als we voorheen in een toernooi aan het begin moesten spelen, deden we daarvoor nog een activatiesessie. Warm worden en scherp beginnen aan het toernooi. Maar als je prijzen wilt winnen, moet je scherp zijn in het weekend dat de prijzen worden verdeeld. Dat merkten we in Amerika. Daar wonnen we tijdens de World Tour, juist door scherp te zijn aan het eind.” Tijdens dat toernooi speelden Brouwer/Meeuwsen negen wedstrijden in vier dagen. “Dat was wel even diep gaan. Vooral de derde pot op een dag… dan deden we bijna geen warming-up meer. Dat was winnen op je tandvlees”, herinnert de 1 meter 98 lange beacher zich met een glimlach.

Life is a beach

De basis voor het beachseizoen, dat van april tot september loopt, wordt in de winter gelegd. Zes dagen in de week trainen op kracht, techniek en spelsituaties. Brouwer: “Vaak is het kracht in de ochtend, zowel in de gym als fysieke training in het zand. Denk aan cardio, ladderwerk of met medicine ballen smijten. Het gaat erom dat je kracht omzet in explosiviteit. In de middag is er meer aandacht voor wedstrijdvormen. Je moet niet vergeten, Robert en ik moeten samen alles kunnen, hè. Dat is ook het mooie aan beachvolleybal. Je speelt alles, moet allround zijn, bent veel aan de bal en je kunt niet gewisseld worden.”

Naast de fysieke uitdagingen en de allround insteek van de sport, trekt de lifestyle rond beachvolleybal de 28-jarige ook naar het strand in plaats van de zaal. “Het is natuurlijk niet meer zo dat we alleen nog maar op stranden spelen; tegenwoordig beach je overal, als er maar zand is en tribunes! En hoewel het voor ons topsport is en keihard werken, blijft voor het publiek juist dat beachgevoel behouden, een relaxte sfeer door de muziek en de plekken waar we spelen.”


Topsport met als doel die gouden plak in Tokyo 2020. Voorlopig lijkt het duo op de goede weg. “We winnen ongeveer de helft van onze toernooien dit seizoen. Onder andere dus in de Verenigde Staten en één in Qatar. Het lijkt dus z’n vruchten af te werpen. En als we verliezen? Ja, dan is het even minder gezellig. Die toernooien evalueren we nog beter. Ik vond het vroeger echt geweldig als we de halve finale hadden gehaald. Dat vond ik toen leuk, maar nu moeten we die extra stap maken.”

EK BEACH naar Nederland

Zelf een keer Alexander Brouwer in actie zien dicht bij huis? Dat kan van 15 tot 22 juli. Acht dagen lang is Nederland gastheer van het EK Beachvolleybal. Op het Neude in Utrecht, voor de SS Rotterdam, op het Marktplein van Apeldoorn en op de Sportcampus Zuiderpark in Den Haag wordt door 64 teams (mannen en vrouwen) gespeeld om de Europese titel. Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn uiteraard van de partij.


In Den Haag komt het grootste stadion met 3000 zitplaatsen. De andere stadions hebben een capaciteit van 2000 plaatsen. Er wordt gespeeld in acht poules van vier. De beste twee per poule gaan door naar de knock-out fase. Met DJ’s, side events, shows en artiesten belooft het een echt beachvolleybalspektakel te worden in Nederlan
d.