5 MIN LEESTIJD

Bart Bikker's golfmissie:

SPELEN OP ALLE BANEN IN NEDERLAND

Bart Bikker (51) bespeelde iedere golfbaan in Nederland, op één na. Zijn laatste horde in deze missie is een privébaan in Limburg en juist die blijkt moeilijk te nemen. “Mijn missie is nog niet compleet, maar ik geef niet op. Ooit zal ik die baan spelen”, vertelt Bart Bikker openhartig.

Sinds hij zijn GVB haalde heeft Bart maar één doel voor ogen. Spelen op iedere golfbaan in Nederland. Bart: “Ik moet er nog één, golfbaan Slottermolen in Limburg is de baan waar het om gaat. De golfbaan is besloten. Je mag er alleen spelen wanneer je wordt geïntroduceerd. Tot op heden is het nog niet gelukt om iemand te vinden. Als ik op die baan heb gespeeld, is mijn missie pas echt voltooid."

Bucketlist

Het idee om op iedere golfbaan in Nederland te spelen ontstond vijftien jaar geleden tijdens het behalen van zijn GVB. “Elk jaar maak ik op 1 januari een bucketlist. Hierop zet ik niet wat mijn ‘goede’ voornemens zijn. Nee, ik noteer wat voor ‘leuke’ voornemens ik heb. Toen ik mijn GVB haalde en op een aantal golfbanen had gespeeld, schreef ik hiervoor reviews op de website leading courses, waarop je ook een eigen lijst bijhoudt. Daarop kwamen steeds meer banen. Uiteindelijk krijg je dan een missie”, aldus Bart Bikker, nu fanatiek golfer, maar haalde zijn GVB eigenlijk voor zijn werk. “Ik werk als marketing manager in de levensmiddelensector. Golf is een goed te combineren sport in deze bedrijfstak.

Mijn eerste keer golfen was op mijn vijftiende, tijdens een fietsvakantie door Engeland. Eigenlijk was ik toen al verkocht, maar als jongere kom je nauwelijks in contact met de golfsport. Je krijgt wel volleybal en trefbal op school, maar nooit golf. Zonde vind ik.”

Ontsnappen aan de sleur

Er gaat veel tijd in de golfmissie zitten voor Bart. Hij rijdt het hele land door om op de golfbanen te spelen. “Ik doe het allemaal met veel plezier. Tijdens de reis naar de baan toe begint de beleving al. Laatst in de auto naar Groningen keek ik om me heen en dacht: ‘dit is toch echt een prachtige omgeving’. Golf leent zich daar overigens ook perfect voor. Als je 's ochtends vroeg op de baan staat, zie je zoveel vogels en andere mooie natuurverschijnselen. En wat moet ik anders? Thuis Netflix kijken? Het is belangrijk dat je niet in een sleur terecht komt, dan word je oud. Ik ben er dan ook van overtuigd dat sport belangrijk is voor het functioneren in het dagelijks leven. Als ik kinderen had gehad, dan had dat op het gebied van tijd een ander verhaal geweest. Mijn vrouw kan ook meespelen met mij dus wat dat betreft hebben we er beiden de gelegenheid voor”, vertelt de golfliefhebber lachend.

Fanatisme

“Ik ben tijdens het spelen niet heel erg fanatiek eigenlijk. Er zijn nooit strijdgevoelens met de mensen in de flight. Natuurlijk baal je als een put misgaat. Maar het leuke aan golf vind ik vooral het samen zijn. Dat is ook het fijne aan het hebben van verschillende handicaps. Als iemand een bal goed raakt, ben ik blij voor hem of haar. In slagen wordt dat verschil gereduceerd door de handicap. Zo kan je met iedereen samenspelen. Als het regent, ga ik meestal wel gewoon de baan op. Wat dat betreft ben ik wel weer fanatiek. Het is maar net hoe je fanatiek interpreteert.”

Een nieuw doel

Op de vraag: wat ga je doen na deze uitdaging, antwoordt Bart: "Ik ga de leukste banen sowieso nog een keer spelen. De eerste keer op een nieuwe baan is moeilijk. De tweede keer ken je de baan beter, dan maak je andere keuzes.” Toch zoekt Bart nog meer uitdaging. “Vroeger heb ik een wereldreis gemaakt. Het lijkt me fantastisch om diezelfde route weer af te leggen en onderweg overal spelen. Ik zou dan ook graag de mensen opzoeken die ik destijds heb ontmoet. Dat vond ik zo bijzonder, het contact maken met anderen. Met golf heb je dat ook snel. Veel sneller dan met een andere sport. Dat wil overigens niet zeggen dat golf geen sport is. Ik ben mentaal en fysiek uitgeput na achttien holes."