-ULTRABIKER RUDY ROLLENBERG:-

“Je fietst tot het niet meer gaat”

Je hebt fietsers, wielrenners, mountainbikers en dan heb je de buitencategorie:

de ultrabikers. Tot die groep behoort de Belg Rudy Rollenberg: hij fietst

ongeveer 20.000 kilometer per jaar. “Het is een verslaving.”

Rollenberg is gek op fietsen. De NorthCape4000 fietste hij twee keer evenals de Tuscany Trail. De TransAtlanticWay Race reed hij eenmaal. Dit jaar staat een nog extremere tocht op het programma: de Silk Road Mountain Race. Oftewel, 1670 kilometer fietsen en 26.000 meter klimmen door Kirgizië.

Vroeger koerste hij als wielrenner, daarna werd het mountainbiken en toen moest een nieuwe uitdaging worden gezocht. “De eerste wedstrijd was de Grand Raid Godefroy. Honderdzestig kilometer met een mountainbike”, begint Rudy Rollenberg zijn verhaal. “Maar wat doe je na die honderdzestig kilometer? Uiteindelijk ben ik met een vriend in de weekenden naar punten in België gaan fietsen en terug. Steeds honderdzeventig kilometer heen en weer terug naar huis. Vervolgens werd dat Parijs op en neer, ongeveer zeshonderd kilometer. Maar wat doe je na dit? Dit werd 6500 kilometer naar (Novosibirsk) Siberië. Dit was allemaal voordat het hip was. Nu is ultrabiken zo hot. Elk jaar komen er races bij. Maar we begonnen ooit jaren geleden met een paar Belgen en Nederlanders.”

UITLAATKLEP

“Ik fiets ongeveer twintigduizend kilometer per jaar”, schat Rollenberg. Het fietsen is voor de Zuiderbuur een uitlaatklep. Hij heeft het nodig. “Mijn vrouw weet dat ook. Ik ben ondernemer en heb het nodig om mijn hoofd leeg te maken. Daarnaast ontdek ik graag wat ik mentaal aankan. Ik word er echt sterker van. In de Transcontinental van 2016 crashte ik. Mijn fiets was stuk en ik kon op dat punt heel makkelijk stoppen. Maar ik ben een winkel ingegaan, heb een nieuw frame gekocht en ben verder gegaan.” En dat moet ook wel met ultrabiken. De race gaat altijd door. “Je hebt geen dag- en nachtritme. Je fietst tot het niet meer gaat. Als het overdag te warm is rust je uit en dan ga je in de avond en nacht verder. Racen zolang het goed gaat.”

Om een voorbeeld te geven van zijn tochten. De NorthCape4000 is een tocht van 4300 kilometer. De start is in Turijn, de finish op de Noordkaap. Je fietst ten minste driehonderd kilometer per dag en reist door tien landen. “Er doen vaak zo’n honderd mensen mee aan dit soort tochten. Slechts een derde haalt de eindstreep. Het moment dat je dan over de streep komt is niet te beschrijven. De opluchting, de euforie. Die is echt heel anders dan in vergelijking met een koers. Je bent tien tot twaalf dagen onderweg. Soms alleen met powernaps om het vol te houden. Als je dan de finish haalt, is dat een enorme kick.’

EXTREME UITDAGING

De nieuwste uitdaging heet Silk Road Mountain Race. “Ik heb net gehoord dat ik officieel mee mag doen in augustus”, jubelt Rollenberg. “De voorbereiding op deze race gaat weer heel anders worden. Ik ga hem rijden in duo met Jayne Wadsworth, dat is heel tof. Maar door de hoogtes in deze tocht, dertien bergen beklimmen, zullen we ook op hoogtestage moeten en fietsen testen. Hoeveel ik train? Ik train vooral effectief en wil niet voor een race opgebrand zijn. Dus liever vier keer tweehonderd kilometer in een week dan één keer achthonderd. Trainen doe je eigenlijk in de wedstrijd.”

Rollenberg is 54 jaar. De logische vraag is dan: hoe lang nog? “Iedere race is mijn laatste race. En dan kijk ik daarna wel weer hoe het gaat. Zolang ik nog mee kan met de subtop ga ik door. Meerijden met de recreanten kan altijd nog of misschien stop ik wel helemaal. Er is nog zoveel in de wereld te ontdekken met mijn vrouw.”